Complanta pel faraó, el cocodril


    1 El dia u del mes dotzè de l’any dotze, el Senyor em va comunicar la seva paraula. Em digué:
    2 —Fill d’home, entona una complanta pel faraó, rei d’Egipte, i digues-li:
»“Semblaves el lleó de les nacions
però eres com els monstres del gran oceà:
xarbotejaves a les aigües abismals,
les enterbolies amb les potes,
enfangaves els rius profunds.

    3 Això et fa saber el Senyor Déu:
Estendré al teu damunt la meva xarxa,
en presència d’un aplec de pobles,
i et trauran amb el meu filat.

    4 Et llançaré a terra,
et tiraré enmig del camp,
faré venir sobre teu tota mena d’ocellots
i atiparé amb la teva carn tots els animals feréstecs.

    5 Escamparé les teves carns per les muntanyes,
ompliré les valls de la teva carronya.

    6 Assaonaré amb la teva sang el país on et banyaves
i els barrancs se n’ompliran.

    7 Quan t’apaguis, cobriré el cel
i enfosquiré les estrelles,
cobriré el sol amb un núvol
i la lluna amagarà la seva llum.

    8 Per tu enfosquiré
tots els astres que brillen al cel
i cobriré de tenebres el teu país.
Ho dic jo, el Senyor Déu.

    9 »Quan faré arribar a les nacions la nova de la teva ruïna, quedarà trasbalsat el cor de molts pobles, fins i tot dels països que no coneixies. 10 Els deixaré esbalaïts davant la teva sort. Els seus reis quedaran esgarrifats quan brandaré la meva espasa davant d’ells. El dia de la teva caiguda tremolaran sense parar, i cada un temerà per la seva pròpia vida.
    11 »Això et fa saber el Senyor Déu: Et caurà al damunt l’espasa del rei de Babilònia.
    12 »Amb l’espasa dels guerrers, dels més violents entre els pobles,
abatré la teva gent.
Destrossaran l’orgull d’Egipte,
s’esvairà tot el que hi habita.

    13 Faré desaparèixer tot el bestiar
de la vora de les aigües,
no les enterbolirà mai més cap peu d’home
ni les enfangarà cap peülla d’animal.

    14 Llavors aclariré aquelles aigües,
els seus corrents fluiran com l’oli.
Ho dic jo, el Senyor Déu.

    15 Quan convertiré la terra d’Egipte en un desert
i el país serà buidat d’allò que l’omple,
quan hauré malferit tots els qui hi viuen,
llavors sabran que jo soc el Senyor.”

    16 »Aquesta és la complanta que entonaran. La cantaran les dones de totes les nacions, la cantaran per la dissort d’Egipte i per tota la seva gent. Ho dic jo, el Senyor Déu.

El sepulcre, destí dels pobles poderosos


    17 L’any dotze, el dia quinze del mes, el Senyor em va comunicar la seva paraula. Em digué:
    18 —Fill d’home, lamenta’t ara per la sort de la gent d’Egipte i, en la teva complanta, fes-los baixar al país de sota terra amb les altres ciutats de les nacions poderoses: que acompanyin els qui davallen a la fossa.
    19 »¿Ets potser més agraciat que els altres? Baixa i jeu amb els incircumcisos! 20 Tots cauen entre les víctimes de l’espasa! Egipte també està a mercè de l’espasa: endueu-vos-el amb tota la seva gent. 21 D’enmig del país dels morts, els millors guerrers amb els seus aliats li parlaran. Els incircumcisos, víctimes de l’espasa, han baixat tots en aquell país i ara hi jeuen plegats.
    22 »Allí hi ha el rei d’Assíria i tota la seva cort. L’envolten els sepulcres dels seus soldats. Tots han caigut víctimes de l’espasa. 23 Tenen les tombes a l’indret més profund de la fossa; aquí hi ha la seva cort i, al seu voltant, els sepulcres dels soldats. Tots han caigut víctimes de l’espasa, ells que havien escampat el terror per la terra dels vivents.
    24 »Allí hi ha el rei d’Elam i tota la seva gent. L’envolten els sepulcres dels seus soldats. Tots han caigut víctimes de l’espasa. Aquests incircumcisos que havien escampat el terror per la terra dels vivents han baixat al país de sota terra i ara porten el seu deshonor amb els altres que són a la fossa. 25 El rei d’Elam està ajagut entre les víctimes, enmig de tota la seva gent; al seu voltant hi ha els sepulcres dels seus soldats. Tots són uns incircumcisos i han caigut víctimes de l’espasa. Havien escampat el terror per la terra dels vivents, però ara porten la seva deshonra amb els altres que són a la fossa, entre les víctimes de la guerra.
    26 »Allí hi ha els reis de Mèixec i Tubal i tota la seva gent. Els envolten els sepulcres dels seus soldats. Tots són uns incircumcisos, víctimes de l’espasa, ells que havien escampat el terror per la terra dels vivents. 27 No jeuen amb els herois, caiguts en temps antics, aquells que, a la terra dels vivents, inspiraven terror. Aquells herois baixaren al país dels morts amb el seu armament, i els van posar l’espasa sota el cap, tot i que les seves culpes continuen pesant damunt d’ells. 28 Però tu, faraó, jauràs destrossat entre els incircumcisos, entre les víctimes de l’espasa.
    29 »Allí hi ha Edom amb els seus reis i tots els seus dignataris. Malgrat el seu heroisme, han acabat entre les víctimes de l’espasa i jeuen amb els incircumcisos que han baixat a la fossa.
    30 »Allí hi ha tots els prínceps del nord i tots els sidonis, que han baixat amb les víctimes de la guerra. Malgrat el terror que inspiraven, aquests incircumcisos ara s’avergonyeixen del seu heroisme i jeuen entre les víctimes de l’espasa; porten la ignomínia dels qui davallen a la fossa.
    31 »Quan el faraó els veurà, es consolarà de la sort de tota la seva gent: ell i tot el seu exèrcit hauran estat víctimes de l’espasa. Ho dic jo, el Senyor Déu. 32 Jo permetia que escampés el seu terror per la terra dels vivents, però ell i tota la seva gent jauran amb els incircumcisos, que han caigut víctimes de l’espasa. Ho dic jo, el Senyor Déu.