Simeó i Leví vengen la seva germana deshonrada


    1 Un dia, Dina, filla de Lia i de Jacob, sortí a trobar algunes noies del país. 2 Siquem, fill d’Hamor, l’hivita, que era el cap d’aquella regió, va veure Dina, la va raptar i la va violar. 3 Però Siquem s’enamorà de Dina, la filla de Jacob: l’estimava i volia guanyar-se el cor de la noia. 4 Llavors va dir al seu pare Hamor:
—Demana’m aquesta noia per muller.

    5 Jacob va saber que la seva filla havia estat deshonrada per Siquem; però, com que els seus fills eren al camp amb els ramats, no volgué dir res fins que tornessin.
    6 Hamor, pare de Siquem, va anar, per la seva part, a trobar Jacob per parlar amb ell. 7 Mentrestant, els fills de Jacob van tornar del camp i es van assabentar del que havia passat. Se sentiren ultratjats i es van enfurismar molt, pensant que, violant la filla de Jacob, Siquem havia comès una infàmia mai vista a Israel: allò era intolerable! 8 Hamor, doncs, va arribar i els parlà així:
—El meu fill Siquem s’ha enamorat de la vostra filla. Vulgueu donar-la-hi per muller.
9 Emparenteu-vos amb nosaltres: doneu-nos per dones les vostres filles i preneu vosaltres les nostres. 10 Quedeu-vos a viure amb nosaltres. Podeu disposar d’aquest territori: habiteu-hi, feu-hi comerç, compreu-hi propietats.
    11 Siquem, per la seva banda, va dir al pare i als germans de la noia:
—Sigueu gentils amb mi i jo us donaré tot el que em demanareu.
12 Exigiu-me un preu ben alt i bons regals, però doneu-me la noia per muller.
    13 Els fills de Jacob, ofesos perquè Siquem havia deshonrat la seva germana Dina, van respondre amb engany a Hamor i a Siquem:
    14 —Nosaltres no podem fer el que demaneu: no podem donar la nostra germana a un home que no ha estat circumcidat. Seria una deshonra per a nosaltres. 15 Només us donarem el nostre consentiment amb aquesta condició: que, com nosaltres, tots els vostres homes es facin circumcidar. 16 Així us podrem donar les nostres filles i nosaltres ens casarem amb les vostres. Viurem plegats i formarem un sol poble. 17 Però, si no voleu circumcidar-vos, ens endurem la nostra germana i ens n’anirem.
    18 Hamor i el seu fill Siquem van acceptar aquesta proposta. 19 El xicot no va trigar a dur a terme el que havien acordat, perquè s’estimava la filla de Jacob; i ell era el més considerat en la família del seu pare.
    20 Hamor i el seu fill Siquem es van presentar al consell, reunit a la porta de la ciutat, i van parlar als seus conciutadans. Els digueren:
    21 —Aquests homes són gent de pau. Deixem que visquin entre nosaltres i recorrin el país dedicats als seus afers. El nostre territori és prou gran perquè ells també hi càpiguen: casem-nos amb les seves filles, i nosaltres donem-los les nostres. 22 Però només amb una condició aquesta gent ens donarà el seu consentiment de viure amb nosaltres i formar un sol poble: que tots els nostres homes siguin circumcidats, com els seus. 23 Acceptem-ho i així viuran amb nosaltres; i seran nostres els seus ramats, els seus béns i tot el seu bestiar.
    24 Tots els qui eren presents en el consell de la porta de la ciutat van acceptar la proposta d’Hamor i del seu fill Siquem, i tots els homes de la ciutat es van fer circumcidar.
    25 Però el tercer dia, quan encara es recuperaven de la ferida, dos dels fills de Jacob, Simeó i Leví, germans de Dina, van agafar les armes, van entrar segurs a la ciutat i van matar-hi tots els homes. 26 Passaren a tall d’espasa Hamor i el seu fill Siquem, s’endugueren Dina de casa de Siquem i se’n van anar.
    27 Els altres fills de Jacob es van llançar sobre els cadàvers i saquejaren la ciutat, perquè havien deshonrat la seva germana. 28 Prengueren els ramats d’ovelles i cabres, les vaques, els ases i tot el que hi havia a la ciutat i al camp. 29 Van apoderar-se de totes les riqueses i de tot el que hi havia a les cases i s’endugueren captives les criatures i les dones.
    30 Jacob va dir a Simeó i a Leví:
—M’heu portat la desgràcia fent-me odiós als altres habitants del país, els cananeus i els perizites. Nosaltres som pocs i, si ells es reuneixen contra mi i em vencen, seré exterminat amb la meva família.

    31 Però ells van replicar:
—¿Havíem de permetre que tractessin la nostra germana com una prostituta?