Visita de la reina de Saba
()


    1 La reina de Saba sentí parlar de la fama que Salomó devia al Senyor i anà a veure’l per posar-lo a prova amb enigmes. 2 Arribà a Jerusalem amb un gran seguici, amb camells carregats d’espècies aromàtiques, gran quantitat d’or i pedres precioses. Es va presentar a Salomó i li va fer totes les preguntes que li venien al pensament. 3 Salomó va donar resposta a totes les seves qüestions; no hi hagué res que el rei desconegués i no pogués resoldre. 4 Quan la reina de Saba va veure tota la saviesa de Salomó, el palau que havia construït, 5 els menjars de la seva taula, els habitatges dels seus cortesans, el capteniment i la indumentària dels seus criats i dels seus copers, i els holocaustos que oferia en el temple del Senyor, va perdre l’alè, 6 i digué al rei:
—És ben cert tot el que havia sentit explicar en el meu país sobre el teu parlar i la teva saviesa.
7 No m’ho he cregut fins que he vingut i ho he contemplat amb els meus propis ulls. I ara veig que no me n’havien dit ni la meitat! La teva saviesa i la teva magnificència superen la fama que m’havia arribat. 8 Felices les teves dones, feliços els teus cortesans, que poden estar sempre al teu davant i escoltar la teva saviesa! 9 Beneït sigui el Senyor, el teu Déu, que s’ha complagut en tu i t’ha donat el tron d’Israel! Per l’amor etern que el Senyor té a Israel, t’ha fet rei perquè governis segons el dret i la justícia.
    10 Després ella va obsequiar el rei amb quatre tones d’or, espècies aromàtiques en gran quantitat i pedres precioses. Mai més no arribaren tantes espècies aromàtiques com les que la reina de Saba va regalar al rei Salomó.
    11 A més, la flota d’Hiram, que havia portat l’or d’Ofir, havia dut també molta fusta olorosa i pedres precioses. 12 D’aquesta fusta olorosa, el rei en va fer baranes per al temple del Senyor i per al palau reial, i arpes i lires per als cantors. D’aquesta fusta, mai més no n’ha arribat, ningú no n’ha vista més fins al dia d’avui.
    13 El rei Salomó va regalar a la reina de Saba tot el que ella va tenir ganes de demanar-li, a més dels obsequis que ell mateix, amb magnificència reial, li va fer. Després la reina se’n tornà al seu país amb el seu seguici.

Riquesa de Salomó
(; )


    14 El pes de l’or que arribava a Salomó en un sol any era de sis-cents seixanta-sis talents, 15 sense comptar els tributs que pagaven els grans mercaders, l’impost dels petits comerciants i allò que provenia dels reis de l’occident i dels governadors del país.
    16 El rei Salomó va manar de fer dos-cents grans escuts d’or batut, que pesaven cada un sis quilos, 17 i tres-cents escuts petits, també d’or batut, que pesaven cada un un quilo i tres quarts. Salomó els va dipositar a l’edifici del Bosc del Líban. 18 El rei va fer obrar un gran tron d’ivori recobert d’or fi. 19 El tron tenia sis graons, i el seu respatller era arrodonit. Tocant als dos braçals del seient hi havia dos lleons drets, 20 i a banda i banda dels sis graons del tron hi havia dotze lleons més, dos a cada graó. Cap rei no havia fet mai res de semblant.
    21 Totes les copes del rei Salomó eren d’or, i tota la vaixella de l’edifici del Bosc del Líban era d’or fi. No hi havia cap objecte de plata, ja que en temps de Salomó la plata no era gens apreciada. 22 El rei tenia a la mar una flota de grans vaixells que navegaven a terres llunyanes amb la flota d’Hiram i cada tres anys tornaven carregats d’or, de plata i d’ivori. També duien mones i paons.
    23 El rei Salomó superava tots els reis de la terra en riquesa i saviesa. 24 De tot arreu venien a veure’l per escoltar la saviesa que Déu li havia infós. 25 Cadascú li portava el seu present: objectes de plata i d’or, vestits, armadures, espècies aromàtiques, cavalls i mules; i això, any rere any. 26 Tenia mil quatre-cents carros de guerra, amb unes dotacions que pujaven a dotze mil homes. Els va acantonar a les ciutats on hi havia els carros de guerra i també prop d’ell, a Jerusalem.
    27 El rei va fer que a Jerusalem la plata fos tan abundant com les pedres i que hi hagués tanta fusta de cedre com sicòmors a la Xefelà.
    28 Els cavalls de Salomó provenien d’Egipte i de Quevé. Els marxants del rei els compraven a Quevé. 29 Un carro provinent d’Egipte costava sis-centes peces de plata, i un cavall, cent cinquanta. Els marxants del rei també en compraven per revendre’ls als reis dels hitites i dels arameus.