Saül, rei (8-12)

Els israelites demanen un rei


    1 Quan Samuel es va fer vell, nomenà jutges d’Israel els seus dos fills. 2 El fill gran es deia Joel, i el petit Abià. Administraven justícia a Beerxeba. 3 Però els fills de Samuel no es comportaven com ell, sinó que anaven darrere els diners i acceptaven regals, violentant així el curs de la justícia. 4 Tots els ancians d’Israel, doncs, es van reunir i anaren a trobar Samuel a Ramà 5 per dir-li:
—Mira, tu ja ets vell i els teus fills no es porten com tu. Dona’ns un rei que ens governi, tal com tenen totes les altres nacions.

    6 A Samuel li va desagradar que diguessin «Dona’ns un rei que ens governi», però va pregar al Senyor, 7 i el Senyor li respongué:
—Accedeix al que el poble et demana. No et rebutgen pas a tu, sinó que no em volen tenir per rei a mi.
8 Es comporten amb tu tal com s’han portat amb mi des del dia que els vaig treure d’Egipte fins avui, abandonant-me i adorant altres déus. 9 Accedeix, doncs, al que et demanen. Però els has d’advertir i explicar com els governarà el rei que tindran.
    10 Samuel va transmetre al poble, que li demanava un rei, totes les paraules del Senyor. 11 Els digué:
—Així us governarà el rei que tindreu: prendrà els vostres fills perquè serveixin en els seus carros de guerra i perquè facin d’escorta davant la seva carrossa.
12 Els prendrà per fer-los oficials que comandin mil homes o bé cinquanta. Els farà llaurar els seus propis conreus i segar els seus propis sembrats, i els farà fabricar les seves armes i els ormeigs dels seus carros de guerra. 13 Us prendrà les filles com a perfumistes, cuineres i pastisseres. 14 S’apropiarà dels millors camps, de les millors vinyes i dels millors oliverars per donar-los als seus cortesans. 15 Exigirà el delme dels vostres sembrats i de les vostres vinyes per pagar els seus funcionaris i els seus cortesans. 16 Requisarà els vostres criats i criades i els vostres millors joves amb els vostres ases i els farà servir en els treballs públics. 17 Es quedarà la desena part dels vostres ramats, i vosaltres mateixos li fareu d’esclaus. 18 El dia que això passi, us queixareu del rei que us haureu triat, però el Senyor no us escoltarà.
    19 El poble no va fer cas de les raons de Samuel i respongué:
—No, no! Volem tenir un rei!
20 Volem ser com les altres nacions i tenir un rei que ens administri justícia, que vagi al davant del nostre exèrcit i que vingui amb nosaltres a la guerra.
    21 Samuel, després d’escoltar la resposta del poble, la va transmetre al Senyor, 22 i el Senyor digué a Samuel:
—Accedeix al que et demanen: dona’ls un rei.
Llavors Samuel va dir als homes d’Israel:
—Que cadascú torni a casa seva.