Retorn triomfant de l’arca


    1 L’arca del Senyor feia ja set mesos que era a la plana filistea 2 quan els filisteus van convocar els sacerdots i els endevins per demanar-los:
—Què n’hem de fer, de l’arca del Senyor? Digueu-nos com podríem fer-la retornar al seu lloc.

    3 Ells respongueren:
—Si retorneu l’arca del Déu d’Israel, no l’envieu pas tota sola, sinó acompanyada d’una ofrena que serveixi de reparació. Llavors us posareu bons, i sabreu per què el poder de la mà del Déu d’Israel no es retirava de vosaltres.

    4 Els preguntaren:
—Quina ofrena hem de presentar?
Ells van respondre:
—Cinc morenes d’or i cinc rates d’or, segons el nombre dels primers magistrats de les ciutats filistees, ja que l’epidèmia ha afectat no solament el poble en general sinó fins i tot els primers magistrats de les cinc ciutats.
5 Feu unes figuretes de les vostres morenes i d’aquestes rates que devasten el país, i així donareu glòria al Déu d’Israel. Potser aleshores el poder de la seva mà es retirarà de vosaltres, dels vostres déus i de la vostra terra. 6 Què en trauríeu d’endurir el vostre cor, com van fer els egipcis i el faraó? ¿No els va tractar Déu amb duresa fins que deixaren sortir els israelites i aquests se’n pogueren anar? 7 Ara, doncs, afanyeu-vos a fer un carro nou, agafeu dues vaques que estiguin criant i no hagin portat mai el jou i junyiu-les al carro, però torneu a l’estable els seus vedells. 8 Després preneu l’arca del Senyor i carregueu-la al carro, i al costat d’ella, dins una caixeta, poseu-hi les figuretes d’or que oferiu com a reparació. Després deixeu que el carro se’n vagi. 9 Però fixeu-vos-hi bé: si l’arca agafa el camí del seu país i puja a Bet-Xèmeix, vol dir que és ella la causa d’aquest gran desastre; si no l’agafa, sabrem que no és la mà del Senyor la que ens ha castigat, sinó que tot ha estat casual.
    10 Així ho va fer aquella gent. Van prendre dues vaques que criaven, les van junyir al carro i van tancar els vedellets a l’estable. 11 Carregaren l’arca del Senyor, i també la caixeta amb les rates d’or i les figuretes de les morenes. 12 Les vaques se’n van anar de dret pel camí de Bet-Xèmeix. Avançaven per la bona ruta, tot mugint però sense desviar-se ni a dreta ni a esquerra. Els primers magistrats de les ciutats filistees van anar caminant darrere d’elles, fins al terme de Bet-Xèmeix.
    13 La gent de Bet-Xèmeix segava el blat a la vall. Van alçar els ulls i, en veure l’arca, tingueren una gran alegria. 14 El carro va arribar fins al camp de Jehoixua de Bet-Xèmeix i es va aturar en un indret on hi havia una gran pedra. Els de Bet-Xèmeix, després de fer llenya de la fusta del carro, van oferir les vaques en holocaust al Senyor. 15 Els levites havien descarregat l’arca del Senyor i la caixeta que hi havia al costat amb les figuretes d’or, i ho havien posat tot sobre la gran pedra. Aquell dia els de Bet-Xèmeix van oferir holocaustos i altres sacrificis al Senyor. 16 Els cinc primers magistrats de les ciutats filistees, després de veure tot això, se’n tornaren a Ecron el mateix dia.
    17 Les morenes d’or que els filisteus van pagar al Senyor com a reparació eren: una per Asdod, una per Gaza, una per Ascaló, una per Gat i una per Ecron. 18 Les rates d’or eren tantes com les poblacions filistees governades pels seus cinc primers magistrats, tant ciutats fortificades com poblacions sense muralles; els seus límits arribaven fins a la gran pedra on van col·locar l’arca del Senyor. Aquesta pedra és encara, fins al dia d’avui, al camp de Jehoixua de Bet-Xèmeix.
    19 Uns homes de Bet-Xèmeix van morir perquè havien mirat dins l’arca del Senyor: eren setanta homes dels cinquanta mil en edat adulta. El poble va fer dol per la gran plaga amb què el Senyor els havia castigat. 20 Deien els de Bet-Xèmeix:
—Qui podrà resistir davant el Senyor, aquest Déu sant? On podríem enviar l’arca, perquè se’n vagi d’enmig nostre?

    21 Llavors van enviar missatgers als de Quiriat-Jearim per dir-los:
—Els filisteus ens han tornat l’arca del Senyor. Baixeu i emporteu-vos-la!