1 »Ningú no es podrà casar amb cap de les dones del seu pare; no ha de prendre al seu pare el lloc de marit.

Persones excloses de l’assemblea del poble


    2 »Un home amb els testicles esclafats o el membre viril amputat no serà admès a la comunitat del Senyor.
    3 »Un bastard no serà admès a la comunitat del Senyor. Ni tan sols la desena generació dels seus descendents no hi seran admesos.
    4 »Els ammonites i els moabites no seran admesos a la comunitat del Senyor. Ni tan sols la desena generació dels seus descendents no hi seran admesos. Mai no ho seran, 5 perquè no us van acollir amb menjar i amb aigua mentre fèieu camí, després de la sortida d’Egipte. A més, Moab va llogar Balaam, fill de Beor, originari de Petor, a Aram-Naharaim, perquè et maleís. 6 Però el Senyor, el teu Déu, no volgué fer cas de Balaam. Al contrari, el Senyor, el teu Déu, per l’amor que et té, va canviar la maledicció en benedicció. 7 Mentre visquis, no afavoreixis mai el benestar i la prosperitat d’aquests pobles.
    8 »No avorreixis els edomites, que són germans teus. Ni tampoc els egipcis, ja que has viscut com a immigrant en el seu país. 9 Els descendents d’aquests dos pobles, a partir de la tercera generació, podran ser admesos a la comunitat del Senyor.

Puresa ritual del campament


    10 »Quan emprenguis una campanya contra els teus enemics, guarda’t de tot allò que et pot fer ritualment impur. 11 Si un dels teus homes no és pur per una pol·lució nocturna, que surti fora del campament i no hi torni durant el dia. 12 Cap al tard es rentarà, i podrà tornar al campament a la posta de sol.
    13 »Tingues fora del campament un indret per a fer-hi les teves necessitats. 14 Porta una paleta en el teu equip. Quan surtis a fer les teves necessitats, obre un clot i després cobreix amb terra els excrements. 15 El Senyor, el teu Déu, va i ve per dins el campament, perquè vol alliberar-te posant a les teves mans els teus enemics. Per això el teu campament és sagrat, i si ell hi veia alguna cosa que li desplagués, deixaria d’acompanyar-te.

L’esclau fugitiu


    16 »No tornis un esclau al seu amo si ha fugit i s’ha refugiat a prop teu. 17 Viurà en el teu país, en el lloc que esculli, en una de les ciutats on es trobi bé. No l’oprimeixis!

La prostitució sagrada


    18 »Cap israelita, ni home ni dona, no ha de practicar la prostitució sagrada. 19 Si has de complir un vot, no portis al temple del Senyor, el teu Déu, una paga de prostituta o la paga d’un gos, és a dir, d’un home que es prostitueix. L’una i l’altra pràctica són cosa abominable per al Senyor, el teu Déu.

Préstecs i interessos


    20 »Quan facis un préstec de diners, aliments o qualsevol altra cosa a un germà teu israelita, no li exigeixis cap interès. 21 Podràs exigir interessos a un estranger, però no a un germà teu. Així el Senyor, el teu Déu, et beneirà en tot el que emprenguis en el país on entraràs per prendre’n possessió.

Els vots


    22 »Quan facis un vot al Senyor, el teu Déu, no triguis a complir-lo; el Senyor, el teu Déu, te’l reclamaria i series culpable d’un pecat. 23 Si t’abstens de fer vots, no comets cap pecat. 24 Però si n’has fet algun, observa’l i compleix-lo; mantén allò que voluntàriament has promès al Senyor, el teu Déu.

Dret de collir alguns fruits


    25 »Si passes vora la vinya d’un altre, pots menjar tot el raïm que vulguis fins a saciar-te; però no t’enduguis res dins el cistell. 26 Igualment, si passes pel sembrat d’un altre, pots arrencar espigues amb la mà; però no seguis amb la falç res del seu sembrat.