Ritus funeraris prohibits


    1 »Vosaltres sou fills del Senyor, el vostre Déu: no us feu incisions ni us afaiteu el front en senyal de dol. 2 Tu ets un poble consagrat al Senyor, el teu Déu: el Senyor t’ha escollit d’entre tots els pobles de la terra perquè siguis la seva heretat preferida.

Carns permeses i carns prohibides


    3 »No mengis res d’abominable, res que sigui ritualment impur. 4 Els animals que podeu menjar són aquests: el bou, l’anyell, el cabrit, 5 el cérvol, la gasela, el cabirol, la cabra salvatge, l’isard, l’antílop, la daina 6 i totes les altres bèsties remugants que tenen la peülla partida. 7 Però d’aquests animals cal exceptuar el camell, la llebre i el conill, que són remugants però no tenen la peülla partida: considereu-los impurs. 8 També el porc, que té la peülla partida però no és remugant, considereu-lo impur. No mengeu la carn d’aquests animals ni toqueu els seus cadàvers.
    9 »Dels animals que viuen a l’aigua, podeu menjar els que tenen aletes i escates, 10 però els que no en tenen, no els mengeu: considereu-los impurs.
    11 »Podeu menjar qualsevol ocell pur, 12 però absteniu-vos de menjar: l’àguila, el trencalòs, el voltor, 13 el milà i tota espècie de falcó 14 o de corb; 15 l’estruç, el siboc, la gavina i tota espècie d’esparver; 16 la xibeca, el duc, el cigne; 17 el mussol, el voltor blanc, el corb marí, 18 la cigonya i tota espècie de garsa, la puput i el ratpenat.
    19 »Considereu impurs tots els insectes alats: no els heu de menjar. 20 Podeu menjar, en canvi, els altres animals voladors que siguin purs.
    21 »No mengeu la carn d’una bèstia morta de mort natural: dona-la a l’immigrant que resideix a la teva ciutat, i que en mengi, o bé ven-la a un foraster: tu ets un poble consagrat al Senyor, el teu Déu. No coguis un cabridet amb la llet de la seva mare.

Prescripcions sobre el delme


    22 »Donaràs puntualment cada any la desena part de les teves collites. 23 A la presència del Senyor, el teu Déu, en el lloc que haurà escollit perquè porti el seu nom, menja-hi la desena part del teu blat, del teu vi i del teu oli, i les primeres cries del teu bestiar gros i menut. Així aprendràs a reverenciar el Senyor, el teu Déu, tota la vida. 24 Si el lloc que el Senyor, el teu Déu, haurà escollit perquè porti el seu nom és massa lluny de casa teva i el camí és massa llarg perquè puguis endur-te la desena part de les collites amb què ell t’haurà beneït, 25 ven aquesta part i porta els diners al lloc que el Senyor, el teu Déu, haurà escollit. 26 Allà compra tot el que et vingui de gust: bestiar gros o menut, vi o altres begudes alcohòliques, tot el que t’agradi. Menja allà a la presència del Senyor, el teu Déu, i fes festa amb la teva família. 27 I no t’oblidis dels levites que resideixen a les teves ciutats; ells no han rebut cap porció de la teva heretat.
    28 »Cada tres anys separa la desena part de la teva collita d’aquell any i diposita-la dins la teva ciutat. 29 Serà per als levites, que no han rebut cap porció de la teva heretat, i per a l’immigrant, l’orfe i la viuda que resideixen allí. Així podran menjar fins a saciar-se. I el Senyor, el teu Déu, et beneirà en tots els teus treballs.