Gènesi31


    19 Laban, per la seva banda, se n’havia anat a tondre les seves ovelles, i Raquel ho va aprofitar per a robar els ídols domèstics * del seu pare. 20 Jacob, d’amagat de Laban, l’arameu, va fugir sense dir-li res. 21 Va fugir amb tot el que posseïa, va travessar el riu Eufrates i se n’anà de dret cap a les muntanyes de Galaad.

Laban persegueix Jacob


    22 Al cap de tres dies van comunicar a Laban que Jacob havia fugit. 23 Aleshores prengué amb ell gent de casa seva, el perseguí durant set dies i l’aconseguí a les muntanyes de Galaad. 24 Però, aquella nit, Déu vingué a visitar en somnis Laban, l’arameu, i li va dir: «Vés amb compte amb tot el que diguis a Jacob, tant en bé com en mal.»
    25 Laban va arribar fins on era Jacob. Aquest tenia la tenda plantada a les muntanyes de Galaad, i Laban amb els seus homes també va plantar la seva en aquella muntanya. 26 Laban va dir a Jacob:
     —Què has fet? M’has enganyat! T’has endut les meves filles com si fossin presoneres de guerra. * 27 Per què has fugit en secret i m’has enganyat? Si m’ho haguessis fet saber, jo t’hauria acomiadat enmig de cants de festa, al so de cítares i tamborins. 28 Ni tan sols m’has deixat besar les meves filles i els meus néts. Has tingut ben poc seny! 29 Ara jo podria fer-vos mal, però anit el Déu del teu pare em va advertir: “Vés amb compte a no dir res a Jacob, tant en bé com en mal.” 30 Però, si te n’has anat perquè enyoraves molt la casa del teu pare, per què m’has robat els meus déus? *
    31 Jacob va respondre a Laban:
     —Tenia por i em pensava que potser em prendries les teves filles. 32 Però aquell a qui trobis els teus déus, ho pagarà amb la vida! Davant de tota la nostra gent, escorcolla entre les meves coses el que sigui teu i pren-ho.
     Jacob no sabia que Raquel havia robat els ídols domèstics.
    33 Laban va entrar a les tendes de Jacob, de Lia i de les dues serventes, i no hi trobà res. Sortint de la tenda de Lia, va entrar a la de Raquel. 34 Però Raquel, que havia pres els ídols domèstics, els havia amagat a la sella del camell i s’hi havia assegut al damunt. Laban va regirar tota la tenda i no hi va trobar res. 35 Raquel va dir llavors al seu pare:
     —Que el meu senyor no s’enfadi si no puc aixecar-me davant seu; és que tinc el que solen tenir les dones. *
     Acabat l’escorcoll, Laban no havia trobat els ídols domèstics.