Daniel
Les visions de Daniel (7-12)


7Les quatre bèsties i el fill de l’home


    1 El primer any del regnat de Baltasar, * rei de Babilònia, Daniel, estant al llit, va tenir un somni; li van passar pel cap unes visions. I va escriure els punts cabdals del somni que havia tingut. 2 És Daniel mateix qui parla:
     —Durant la nit he tingut una visió: * els quatre vents del cel avalotaven el gran mar, * 3 i del mar en sortien quatre bèsties monstruoses, * cada una diferent de les altres. 4 La primera semblava un lleó amb ales d’àguila. * Mentre jo la contemplava li van arrencar les ales, la van aixecar de terra, la van posar dreta com un home, sobre dos peus, i li van donar un enteniment humà. 5 La va seguir una segona bèstia semblant a un ós; l’havien posada dreta sobre un costat, * tenia entre les dents tres costelles, i li deien: “Vés, atipa’t de carn.” * 6 Després d’aquesta, vaig veure una altra bèstia semblant a una pantera amb quatre ales a l’esquena. * Tenia quatre caps, * i li van donar poder. 7 Després d’ella, tot mirant aquella visió nocturna, vaig veure una quarta bèstia terrible, espantosa i extraordinàriament forta. Tenia unes grans dents d’acer, devorava i triturava, i amb les potes trepitjava les sobralles. * Era diferent de totes les anteriors. Tenia deu banyes. * 8 Mentre les mirava, vaig veure que, entre les deu, sorgia una banya més petita, * que en va arrencar tres de les altres. * Aquella nova banya tenia ulls com els ulls humans i una boca que parlava amb insolència. *
    9 »Jo continuava mirant, quan vaig veure com col·locaven uns trons * on es va asseure un ancià carregat d’anys. * El seu vestit era blanc com la neu, i els seus cabells, com llana blanquíssima. * El seu tron era una gran flama, i les rodes de la carrossa eren de foc ardent. * 10 Un riu de foc * naixia i sortia del seu davant. Els seus servidors eren mil milers, els seus assistents, deu mil miríades. * El tribunal es va asseure i foren oberts uns llibres. * 11 Jo estava mirant, atret per les paraules insolents que la banya proferia, i vaig veure que mataven la bèstia, * trossejaven la seva carronya i la tiraven al foc. 12 Les altres bèsties van ser privades del seu poder, però els fou concedit d’allargar la vida fins al temps i el moment fixats. 13 Després, tot mirant aquella visió nocturna, vaig veure venir amb els núvols del cel algú semblant a un fill d’home; * arribà fins a l’ancià carregat d’anys, el van presentar davant d’ell 14 i li van donar el poder, la glòria i la reialesa. La gent de tots els pobles, nacions i llengües li faran homenatge; el seu poder és etern, no passarà mai; el seu regne no es desfarà.
    15 »A mi, Daniel, se’m va contorbar l’esperit en el meu interior, alarmat per les visions que m’havien passat pel cap, 16 i em vaig acostar a un dels presents per demanar-li que m’aclarís tot això. Ell em va respondre donant-me aquesta interpretació:
    17 »—Aquestes quatre bèsties monstruoses són quatre imperis que sortiran de la terra. 18 Després el poble sant de l’Altíssim * rebrà la reialesa i la posseirà eternament, pels segles dels segles.
    19 »Aleshores vaig voler saber què significava la quarta bèstia, diferent de totes les altres, i tan terrible, que amb dents d’acer i urpes de bronze devorava i triturava, i amb les potes trepitjava les sobralles. 20 També volia saber què significaven les deu banyes que la bèstia tenia al cap, i la banya que va sorgir després i en va fer caure tres, que tenia ulls i una boca que parlava amb insolència, i fins i tot semblava més grossa que les altres. 21 Jo havia vist que aquella banya feia la guerra al poble sant i el vencia, * 22 fins que venia aquell ancià carregat d’anys, feia justícia als sants de l’Altíssim i arribava el temps que el poble sant prenia possessió del regne. 23 Ell em va dir:
     »—La quarta bèstia és el quart imperi que hi haurà a la terra, diferent de tots els altres; devorarà tota la terra, la trepitjarà i l’esmicolarà. 24 Les deu banyes són deu reis * que se succeiran en aquest regne; després d’ells en pujarà un altre, diferent d’ells, que en destronarà tres dels altres. * 25 Blasfemarà contra l’Altíssim, maltractarà el seu poble sant i intentarà de canviar les festes i la religió. * El poble sant de l’Altíssim serà posat a les seves mans per un temps, dos temps i la meitat d’un temps. * 26 Després el tribunal el judicarà i li traurà el poder, fins a destruir-lo i anorrear-lo totalment. 27 Llavors la reialesa, el poder i la grandesa de tots els reialmes que hi ha sota el cel serà donat al poble dels àngels sants * de l’Altíssim. El seu regne serà etern, i tots els sobirans el serviran i l’obeiran.
    28 »Fins aquí, la narració. A mi, Daniel, em van alarmar molt els meus pensaments. Vaig perdre els colors de la cara i vaig guardar aquestes coses dins el meu cor. *