Primer llibre dels Reis10


    1 La reina de Saba * sentí parlar de la fama que Salomó devia al Senyor * i anà a veure’l per posar-lo a prova amb enigmes. * 2 Arribà a Jerusalem amb un gran seguici, amb camells carregats d’espècies aromàtiques, gran quantitat d’or i pedres precioses. Es va presentar a Salomó i li va fer totes les preguntes que li venien al pensament. 3 Salomó va donar resposta a totes les seves qüestions; no hi hagué res que el rei desconegués i no pogués resoldre. 4 Quan la reina de Saba va veure tota la saviesa de Salomó, el palau que havia construït, * 5 els menjars de la seva taula, els habitatges dels seus cortesans, el capteniment i la indumentària dels seus criats i dels seus copers, i els holocaustos que oferia en el temple del Senyor, va perdre l’alè, 6 i digué al rei:
     —És ben cert tot el que havia sentit explicar en el meu país sobre el teu parlar i la teva saviesa. 7 No m’ho he cregut fins que he vingut i ho he contemplat amb els meus propis ulls. I ara veig que no me n’havien dit ni la meitat! La teva saviesa i la teva magnificència superen la fama que m’havia arribat. * 8 Felices les teves dones, * feliços els teus cortesans, que poden estar sempre al teu davant i escoltar la teva saviesa! * 9 Beneït sigui el Senyor, el teu Déu, que s’ha complagut en tu i t’ha donat el tron d’Israel! Per l’amor etern que el Senyor té a Israel, t’ha fet rei perquè governis segons el dret i la justícia.
    10 Després ella va obsequiar el rei amb quatre tones * d’or, espècies aromàtiques en gran quantitat i pedres precioses. Mai més no arribaren tantes espècies aromàtiques com les que la reina de Saba va regalar al rei Salomó.
    11 A més, la flota d’Hiram, * que havia portat l’or d’Ofir, havia dut també molta fusta olorosa * i pedres precioses. 12 D’aquesta fusta olorosa, el rei en va fer baranes per al temple del Senyor i per al palau reial, i arpes i lires per als cantors. D’aquesta fusta, mai més no n’ha arribat, ningú no n’ha vista més fins al dia d’avui.
    13 El rei Salomó va regalar a la reina de Saba tot el que ella va tenir ganes de demanar-li, a més dels obsequis que ell mateix, amb magnificència reial, li va fer. Després la reina se’n tornà al seu país amb el seu seguici.